Tegenslag

Een tegenslag verwerken kan heel erg lastig zijn. Afgewezen worden voor iets dat je zielsgraag wilt doen bijvoorbeeld, zoals een opleiding volgen, kan enorm zeer doen.

Ik raakte niet door de toelatingsproef en werd naar huis gestuurd. Het voelde aan alsof er een deur recht in mijn gezicht werd gesmeten. BAF! Twee tanden uit. Een avond van intense emoties volgde, waarin ik heen en weer werd geslingerd tussen verdriet en boosheid.


Wat doe je het best als er een tegenslag op je pad komt? Een vraag die ook bij me opkwam tijdens het huilen door. Wat nu? Op dat moment lag mijn wereld eventjes helemaal overhoop. Ik was in paniek. Hier was ik helemaal niet op voorbereid.

Geef het wat tijd
Het is volgens mij goed om jezelf wat de ruimte te geven om de tegenslag te verwerken. Het woord zegt het zelf, het is een slag tegen, dat doet behoorlijk pijn. Om het verwerken wat te helpen, kan je een vriend(in) opbellen bijvoorbeeld. Als ik dit doe, komt er vaak niet veel meer uit dan wat gesnotter en gebleit, maar da’s oké. Ik voel me minder alleen op dat moment, wetende dat er iemand meeluistert. Motivatie van iemand die je liefhebt, kan helpen om je beter te gaan voelen, om de zaken wat vanuit een andere hoek te bekijken. Het zorgt ervoor dat er even afstand kan genomen worden van hetgeen dat gebeurd is. En dat is volgens mij wel een belangrijk iets.


Blijf niet bij de pakken zitten
Laat de tegenslag je droom niet tegenhouden. Het loopt dan weliswaar niet zoals je het
jezelf had voorgesteld, maar ​niets is verloren. Alles gebeurt met een reden. Soms is die reden niet meteen zichtbaar, maar het is goed om eens op zoek te gaan waarom je juist met deze tegenslag te maken krijgt.
In mijn geval heb ik gemerkt dat ik niet op de school pas, en de school past niet bij mij. Ik heb het verkeerd ingeschat. Liefde maakt blind, zeggen ze. Mijn liefde voor de opleiding maakte me blind voor zaken die ik eigenlijk had moeten opmerken, die bepalend zouden zijn voor mijn welzijn op de school. Ik voelde een vorm van afstandelijkheid, kilheid. Iets wat enorm kan tegenwerken in de vorming tot creatief therapeut, volgens mij. Dit had ik eerst wat over het hoofd gezien, maar werd me toch wel duidelijk op de toelatingsproef.


Bekijk de andere mogelijkheden
Het kan zijn dat andere mogelijkheden om je droom waar te maken niet meteen duidelijk zijn. Dat is niet erg. Laat het je vooral niet tegenhouden om te blijven zoeken. Zolang je gelooft in jezelf, geraak je er. Laat anderen niet bepalen welke weg jij opgaat. Jij bepaalt dit zelf, alleen kan dat soms met kronkels en omleidingen zijn, met hier en daar een beer op de weg. Maar zolang je een doel in het hoofd hebt, kom je er vroeg of laat wel.

Hoe ga jij om met tegenslag?

Liefs,
Moana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.