Reacties uit je omgeving

Een Wereld Eetstoornis Actiedag, 2 juni in Brussel (Woluwe). 

Hebben we dan echt nog zo’n speciale dag nodig tegenwoordig, hoor ik je al vragen? Want iedereen weet toch wat een eetstoornis is? Waarom is het dan nodig om daar een aparte dag aan te besteden, als er ook al een Werelddag Geestelijke Gezondheid is? Tegenwoordig is er voor alles wel een dag…

 

Onze ervaring is nochtans dat er nog veel onwetendheid, misverstanden en taboe heerst als het gaat om eetstoornissen, maar ook om andere psychische kwetsbaarheden. In die zin zijn zo’n dagen echt belangrijk om mensen te informeren, om uit te leggen dat psychisch kwetsbaar zijn geen keuze is, dat herstellen een intensief proces is waar mensen tijd voor nodig hebben,… Verder zijn zo’n dagen ook belangrijk om mensen de weg te wijzen naar mogelijke hulpbronnen en naar lotgenoten die je op weg kunnen helpen naar herstel. Voor eetstoornissen is dat niet anders.

 

Misschien heb jij al zo’n reactie gekregen, van ‘de man in de straat’?

“Dat is gewoon aandacht vragen. Die moeten gewoon terug normaal beginnen eten. Zo moeilijk is dat toch niet?!”

“Ik ken helemaal niemand met een eetstoornis.”

“Ik snap dat echt niet, dat je dan ineens beslist om niet meer te eten.”

“Maar waarom doe je dat dan, jezelf zo volproppen en daarna gaan kotsen?”

 

Wanneer je zo’n opmerkingen krijgt is het vaak even slikken. Dan sta je daar, met je mond vol tanden… Bedenk dat zo’n opmerkingen voortkomen uit een gebrek aan kennis. Beslis of je op dit moment en bij deze persoon energie wil investeren om iets duidelijk te maken, of dat je die energie nu niet hebt of niet wil investeren. Als je toch besluit om te reageren, doe dat dan vanuit een milde houding. “Ah, ik hoor dat je je eigenlijk afvraagt hoe zo’n eetstoornis in elkaar zit. Ik wil wel proberen uit te leggen hoe het voor mij is om een eetstoornis te hebben. Heb je even tijd?” 


Maar: Pick your battles wisely! Weet met wie je in gesprek gaat en voel goed aan of je er klaar voor bent en er de kracht voor hebt om iets over jezelf te delen. Als dat niet zo is, laat het dan passeren. Of maak je er wat makkelijker vanaf, door aan te geven: “Zo eenvoudig is het niet. Eetstoornissen zijn echte ziektes. Kijk straks anders maar eens op de website van www.anbn.be.” 

 

Pick (1)