Wat en wie is ANBN?

Wat is ANBN?

De vereniging Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa is een informatie- en ontmoetingsplaats waar iedereen met vragen of zorgen rond eetstoornissen welkom is. De Vereniging ANBN bestaat sinds 1980 en heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Centraal staat zelfhulp bij eetstoornissen: mensen helpen mensen.


Een beetje geschiedenis…


In 1980 verzamelden een aantal ouders van personen met anorexia nervosa zich voor het eerst om een eigen zelfhulpgroep op te starten. Zij gaven een tijdschrift uit (Antenne) en organiseerden praatgroepen voor en door ouders.


Na een aantal jaren kreeg ook de eetstoornis boulimia nervosa meer bekendheid, wat leidde tot een naamsverandering. Van “Vereniging Anorexia Nervosa” werd het “Vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa”.


Sinds eind de jaren ’90 vond een steeds groter aantal mensen met een eetstoornis de weg naar ANBN. Zo werd voor hen een online forum opgezet en organiseerden vrijwilligers regelmatig uitstappen om lotgenoten te ontmoeten.


Vanaf de opening van het Inloophuis in Leuven in 2005 deden steeds meer mensen een beroep op de vrijwilligers van ANBN. De vereniging bereikte hiermee een breder publiek: mensen met andere vormen van eetstoornissen, familieleden en vrienden, scholieren, studenten, scholen en andere verenigingen.


Over onze missie en visie en de waarden die wij als vereniging willen uitdragen kan je hier meer lezen.


Dankzij de financiële steun van de Nationale Loterij, giften van donateurs, de ledenbijdragen en de organisatie van eigen evenementen kan de vereniging haar activiteiten organiseren en verder uitbouwen.


Wie is ANBN?

Person

Voorzitter: Els Verheyen

Person

Secretaris: Jiska Beterams

Person

Penningmeester: Bernadette Rubbrecht

RAAD VAN BESTUUR


Onze Raad van Bestuur bestaat uit bovenstaande leden.

Alle leden van de Raad van Bestuur hebben een persoonlijke ervaring met eetstoornissen. Daarnaast hebben de bestuurders vaak een nauwe band bij het inhoudelijke reilen en zeilen van ANBN doordat ze zelf vrijwilliger (geweest) zijn. De raad van bestuur komt zo’n zes keer per jaar samen.


De Algemene Vergadering bestaat uit de bestuurders en minstens één extra lid. De Algemene Vergadering (AV) stippelt het algemene beleid uit en is het hoogste beslissingsorgaan. Zij komt minstens één keer per jaar bijeen.


JAARVERSLAG


Elk jaar maken we de balans op van de activiteiten die we organiseerden, het aantal mensen dat we bereikten en hoe we onze inkomsten hebben besteed.

Het jaarverslag over het jaar 2019 kan je hier nalezen.


VRIJWILLIGERS


Vrijwilligers kiezen zelf hoe groot hun engagement is. Ons team bestaat momenteel uit ongeveer dertig vrijwilligers die elk op hun eigen manier en naar eigen vermogen een steentje bijdragen. Wil jij je ook graag engageren? Lees hier meer.


FREELANCERS


Mensen zonder ervaring met eetstoornissen kunnen ook een bijdrage leveren door bijvoorbeeld een ondersteunende taak op zich te nemen (als chauffeur, als lay-out specialist, als persoon die affiches of folders helpt ontwerpen of ronddragen,…). Ook mensen die willen helpen bij het opzetten van eenmalige (sponsor-) activiteiten zijn hartelijk welkom! We denken daarbij aan een quiz of een toneel voor het goede doel, een actie in het kader van Music For Life,… Is dat iets voor jou? Laat het ons weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.