Infomobiel

Person

De Infomobiel Eetstoornissen gaat op stap in heel Vlaanderen om mensen te informeren en ontmoetingen mogelijk te maken.


Regelmatig staat de Infomobiel aan een van de gespecialiseerde eetstoorniscentra, waar zowel personen die in behandeling zijn als familieleden of andere naasten langs kunnen komen voor een babbel.


Daarnaast rijdt de Infomobiel regelmatig uit naar steden over heel Vlaanderen om er mensen te vertellen wat een eetstoornis met mensen doet en wat je kan doen om te helpen. We ontmoeten er regelmatig familieleden en vrienden die zich zorgen maken en op zoek zijn naar manieren om hun familielid of vriend(in) te helpen. Ook personen met een eetstoornis komen langs voor een gezellige babbel met onze vrijwilligers en soms kan dit de opstap zijn naar het zoeken van meer hulp.


Scholen en andere organisaties kunnen eveneens een bezoek van de Infomobiel aanvragen, bijvoorbeeld in het kader van een project rond geestelijke gezondheid of een preventiebeurs. Voor de voorwaarden kan je contact opnemen met het secretariaat. We vragen een vergoeding voor de verplaatsing en een vergoeding voor de aanwezigheid van een vrijwilliger die uitleg kan geven over (herstellen van) eetstoornissen.


Waarom een Infomobiel Eetstoornissen?

Mensen met een eetstoornis en hun familieleden hebben vaak het gevoel er helemaal alleen voor te staan. Ze vinden moeilijk de hulp en steun waar ze zo’n nood aan hebben.


Daarom besloot ANBN in 2010 om zelf de baan op te gaan en van zich te laten horen: we wilden niet langer wachten tot het te laat was, maar we wilden aan iedereen die interesse had tonen wat we konden betekenen in de weg naar herstel.


Wanneer je geconfronteerd wordt met een eetstoornis merk je pas hoe weinig je eigenlijk weet over de problematiek. Ook mensen in je omgeving kunnen vanuit onwetendheid op een ongepaste manier reageren, waardoor je nog moeilijk durft praten over wat je meemaakt. Dat geldt zowel voor personen met een eetstoornis als voor familieleden.


Person

Uit onderzoek blijkt dat eetstoornissen in België naar schatting bij 1 op 10 vrouwen tussen 10 en 30 jaar voorkomen (Preti et al., 2009) en slechts 30 tot 50% van de mensen met een eetstoornis zou hulp zoeken. Met onze Inloopmobiel willen we mensen tijdig informeren en hen op een laagdrempelige, anonieme manier helpen om uit de isolatie en eenzaamheid te stappen en hulp te zoeken. Daarnaast is het voor ons een manier om mensen te vertellen dat eetstoornissen over meer gaan dan eten alleen en welke reacties wél helpend kunnen zijn. Op die manier proberen we ook de beeldvorming bij het grote publiek aan te passen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.