Moana blog #13 – Een eetstoornisduivel op eindejaarsbezoek

De feestdagen, ze zijn lang een echte nachtmerrie voor mij geweest. Het is de periode waarin er vanuit alle kanten met eten naar ons hoofd gesmeten wordt. Deze lastige dagen beginnen met Sinterklaas eigenlijk al. Daar zijn de chocolade mannetjes en nic nac koekjes, waar ik o zo slecht kan afblijven. Elke keer als ik zo een chocolade ‘postuurke’ (zoals ze bij ons zeggen) neem, word ik herinnerd aan mijn haat/liefde verhouding met deze zoetigheid. Ik vind het zo lekker en ik kan er niet afblijven. Maar ik krijg er enorm veel puistjes van en de suikers en vetten blijven wel eens plakken aan mijn buik. Zeker dat laatste maakt het voor mij heel moeilijk om hiermee om te gaan. Ik word er kwaad door op mezelf, dat ik telkens weer in de verleiding kom om naar chocolade te grijpen.

The devil is coming too
Als ik een beetje bekomen ben van deze periode, komt de volgende al aankloppen. Kerstmis. Het feest van het licht, van het samenzijn. Het feest waarin we bij elkaar langsgaan en samen een rijk gevulde tafel verorberen. Vaak is deze tafel prachtig versierd en staat er een leuke wenskaart op jouw 7 borden. Zelf heb ik hier lange tijd weinig aandacht voor gehad, voor al dit moois. Ik was eerder gefocust op wat, waar en hoeveel we gingen eten. Al vanaf ik de verschillende borden per persoon zag staan, kreeg ik een benauwd gevoel. Het leek alsof de duivel ook was uitgenodigd. En hij zou me de hele avond treiteren.

Slurpen en smakken
Het was tijdens mijn eetstoornis heel moeilijk om samen met mijn familie te eten. Met kerst botste ik nog eens dubbel zo hard met deze struggles. Niet enkel het gezin, maar ook de grootouders, nichtjes, neefjes, tantes en nonkels zaten aan tafel. Niets kon me dan nog tegenhouden om te beginnen letten op hun eetgedrag. De eetgeluiden stoorden me enorm. M’n grootouders zijn volgens mij een kampioen in het maken van deze geluiden. Ik zat dan ook altijd helemaal aan de andere kant van de tafel, ver weg van de bron. Dit zodat ik toch geen misdaden zou begaan, als het me teveel werd.

Naast deze grote ergernis van mezelf, verscheen er ook nog eens een speciaal gerecht voor m’n neus. Hertenbiefstuk met rode portsaus en stoofperen, om maar eentje op te noemen. ???? Ik haatte dit. Ik hield niet van gerechten die ik niet kende. Ik at liever iets dat vertrouwd aanvoelde, zowel als het aankwam op smaak als op textuur. Eigenlijk heb ik dit nog steeds. Ik ben ultragevoelig voor de manier waarop eten aanvoelt in mijn mond.

Voorbereiding
Ik moet toegeven dat ik al weken op voorhand bezig was met uit te zoeken wat het kerstmenu zou worden. Het was mijn dagelijkse bezigheid om vragen op te lossen zoals: ‘Hoe kom ik zo weinig mogelijk aan?’ en ‘Hoe zou ik zo weinig mogelijk naar binnen krijgen’ of ’Hoe zou ik dit (onopvallend) gaan compenseren?’ Ik ging op zoek naar manieren om dit te kunnen doen. Hier moest ik eigenlijk zelfs niet eens echt hard voor zoeken. De tijdschriften puilen uit met dit soort leesvoer, elk jaar opnieuw. ‘Tips om de kilo’s te beperken in de eindejaarsperiode’ - ‘Afvallen, hét goede voornemen voor 2021’ - ‘Kerst zonder de kilo’s: 7 tips om de feestdagen slank en gezond door te komen.’ Je kent het vast wel. Er valt bijna niet naast te kijken. Deze artikeltjes waren één van mijn beschermingsmiddelen tegen de dreiging der feestdagen. Daarnaast ging ik in de eindejaarsperiode vaak wandelen. Het lukte mij anders niet echt om tot rust te komen. Het deed me dan ook enorm deugd om even mijn hoofd leeg te maken, om mezelf te ontladen.

Deel je struggles met iemand
Ik kan me voorstellen dat het voor mensen met een eetstoornis heel erg moeilijk is om deze periode door te komen. Het is volgens mij dan ook goed om de dingen waarmee je het moeilijk hebt, waar je bang voor bent of dingen die je niet ziet zitten, te benoemen tegen iemand die je vertrouwt. Het gevoel dat je niet alleen bent in de strijd tegen het kerstmenu, kan misschien helpen om het wat draaglijker te maken.

Heb jij tips om de feestdagen door te komen met een eetstoornis?


Veel Liefs, Moana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.