Mag ik zijn? Lezing Eva Baert

Lezing van Eva Baert: Mag ik zijn ?
Door Sophy Van den Bulcke

 
 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is eva-baert-300x295.png
 
 
 

Een getuigenis van en door Eva Baert (psycholoog) over haar eigen existentiële pijn, het gemis aan zingeving en (zelf)liefde als antwoord. Naast het zich standaard voorstellen, stelde Eva Baert zich op een diepgaandere manier voor aan ons, haar publiek, door te benoemen wat ze in haar lichaam gewaar werd. Het kloppen van haar hart, de ietwat wankele benen, de tintelingen doorheen haar ledematen, de spanning in haar keel. Om aan te tonen dat ze in de eerste plaats mens is, eerder dan titels, of algemene weetjes.

 
 

Al van jongs af voelde Eva zich anders, maar onderdrukte dit nog heel lang. Toch functioneerde ze op hoog niveau. Dit masker, het miskennen van zichzelf, zorgde ervoor dat ze op een breekpunt kwam. Nu leeft Eva ten volle vanuit haar gevoel. Ze weet dat ze veel prikkels binnenkrijgt, misschien meer dan de doorsnee persoon, maar het label hoogsensitiviteit plakt ze er liever niet op. Ze geeft aan dat labels vooral beperkend werken en dat onze gevoeligheden juist een meerwaarde kunnen zijn voor onszelf en anderen.

 
 

Ze drukt ons op het hart echt te luisteren naar elkaar. Elkaar als het ware in te voelen. Vooral kinderen zijn ideale boodschappers die we teveel over het hoofd zien. “Luister naar hen”, zegt Eva, “naar die puurheid.” Door dit niet te doen blijft een vicieuze cirkel bestaan, waarbij niet alleen kinderen maar ook jongeren en volwassen niet in voeling zijn met hun lijf en leden.

 
 

Eva gaf 4 handvatten mee om deze beweging te counteren, nl. verbinding, vertrouwen, keuzes en niet vergeten spelen. Ik licht deze 4 nog even verder toe.
Met verbinding doelt ze op het echt in contact treden met jezelf en anderen. Bij vertrouwen gaf ze mee meer te leren vertrouwen op je buikgevoel, om zo uit te komen bij wat echt bij jou hoort. Als derde handvat: hebben/maken van keuzes. Hiermee stelt Eva dat je altijd een keuze hebt in gelijk welke situatie. Dat het aan jou is om je hiervan bewust te zijn en dus zelf te kiezen welke keuze je wel of niet maakt. Deze stelling was een veel besproken onderwerp in het vragenrondje achteraf.
Tenslotte geeft Eva de raad om te spelen of opnieuw te leren spelen. Al spelenderwijs (her)ontdek je de wereld  door bv. dansen, tekenen, schrijven met als doel (opnieuw) voeling krijgen met je innerlijke kind. Dankzij deze 4 handvatten ga je terug naar de kern van wie je bent en kan je vanaf daar jezelf weer gaan opbouwen. Groei en bewustwording staan centraal.

 
 

Als ervaringsdeskundige therapeut schuwt ze niet haar eigen kwetsbaarheden in te zetten om anderen nog beter te kunnen begeleiden. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Naast de lezingen biedt Eva samen met een collega workshops aan met lichaamsgerichte oefeningen om zo de theorie ook in praktijk om te zetten. Letterlijk mensen voeling doen krijgen met zichzelf en hun lichaam. Om zelf-liefde te ontwikkelen en toe te leren passen.

 
 

Dit verhaal over bestaansrecht/bestaanserkenning is dan ook een meerwaarde en een aanrader voor iedereen.  Neem zeker eens een kijkje op Eva’s website www.evabaert.be. Eva is een talentvolle schrijfster die gevoelens en gewaarwordingen ook fantastisch onder woorden weet te brengen, bewijs hiervan lees je in haar pakkende blog.

 
 

Dankbaarheid is iets wat ze uitdraagt. Wel Eva, ik ben dankbaar voor hoe jij in het leven staat en de zaken aanpakt. Chapeau! Dank u om na je verhaal ook nog even tijd te nemen om met elk van ons in verbinding te gaan.