Maak de balans op

Balans – Waarom zou je beter willen worden?

De volgende oefening zal je helpen om te weten te komen waarom je beter wil worden en waarom ook niet.

Je pakt een vel papier en verdeelt deze in twee kolommen. Boven de ene kolom zet je ‘voordelen van stoppen met je eetstoornis’ en boven de andere ‘nadelen van stoppen met je eetstoornis’. Onder elke kolom schrijf je dingen die voor jou van toepassing zijn. Omdat het misschien wat moeilijk is om je gedachten te ordenen kan je de twee kolommen weer onderverdelen in vier delen.

1/ Wat zijn voor jou de praktische voor- en nadelen van stoppen met je eetstoornis?
(vb. voordeel: Ik zal niet meer zo moe zijn. Nadeel: Ik zal me heel erg druk maken omdat ik meer weeg.)

2/ Wat zijn de praktische voor- en nadelen van stoppen, maar dan voor je omgeving?
(vb. voordeel: Als ik uit eten ga kan ik mij concentreren op mijn gezelschap in plaats van op de hoeveelheid eten die ik naar binnen werk. Ik kan terug op restaurant! Nadeel: Ik zal hun steun en hulp nodig hebben.)

3/ Wat zijn voor jou de emotionele voor- en nadelen van stoppen met je eetstoornis?
(vb. voordeel: Ik vind mijzelf aardig en mooi. Nadeel: ik moet mijn verantwoordelijkheden onder ogen komen.)

4/ Wat zijn voor de omgeving de emotionele voordelen en nadelen van stoppen met je eetstoornis.
(vb. voordeel: Mensen hoeven zich geen zorgen meer om mij te maken. Nadeel: Ik zou erg kunnen veranderen omdat ik zal zeggen wat ik zelf wil en daardoor kunnen de relaties met anderen ook erg veranderen.)

Probeer bij elk punt zoveel mogelijk argumenten te bedenken.
Dit lukt waarschijnlijk niet in één keer. Probeer de komende week elke dag een paar minuten aan deze balans te besteden.
Geef elk argument om te stoppen (of juist niet) een cijfer om aan te geven hoe belangrijk je het argument vindt.
Dit kan je in de toekomst helpen als je het allemaal even niet meer ziet zitten en niet meer weet waarom je nu eigenlijk beter wilde worden.

Samengesteld door Els Verheyen, voorzitter ANBN

Afbeelding van jessica45 via Pixabay