In de media

Website overspoeld na documentaire ‘Emma wil leven’

Donderdag 22 juni 2017

Na de aangrijpende documentaire op Telefacts 'Emma wil leven' merkten we bij ANBN een ontzettend grote stijging in het aantal mensen dat ons contacteert. Heel wat mensen vragen om informatie of zoeken hulp. Ook zijn mensen op zoek naar lotgenotencontact, een plaats waar ze zich veilig en begrepen voelen. En ook ouders, partners en vrienden die zich zorgen maken zochten op de website naar informatie of contacteerden ons per mail of telefoon. Dat was ook wat Emma had gewild: dat mensen sneller hulp zoeken en het niet zo ver laten komen als bij haar. Want: hoe sneller mensen hulp zoeken, hoe gerichter we hen kunnen verder helpen en hoe groter de kans op herstel!


Het Nieuwsblad rapporteerde over de grote stijging aan hulpvragen in dit artikel: Website rond anorexia overspoeld na schokkende VTM-reportage over Emma (18)/a>

Emma wil leven – kadering VTM nieuws – Telefacts – Facebook Live chat

Documentaire 'Emma wil leven' (Jessica Villerius, BNN)'

Dinsdag 20 juni 2017

Naar aanleiding van de uitzending van de aangrijpende documentaire 'Emma wil leven' werd Mara Reynders, secretaris van ANBN, gevraagd om toelichting en kadering te bieden. In 'Emma wil leven' zien we hoe een jonge vrouw haar strijd tegen de anorexia in beeld brengt, hoe ze voor een laatste keer beslist om voor herstel te kiezen. Om die laatste poging zoveel mogelijk te laten passen bij wat zij zelf nodig heeft, gaat ze met een team van ervaringsprofessionals naar Portugal. Daar zal ze uiteindelijk ook overlijden aan anorexia. Het lukte haar jammer genoeg niet meer om haar lichaam en geest te voeden met de zo nodige voedingsstoffen.


Mara legde uit hoe de innerlijke criticus soms zo sterk aanwezig kan zijn, dat je eigen stem volledig overstemd kan worden. Het was Emma's droom om op één of andere manier te kunnen bijdragen aan het sneller herkennen van eetstoornissen, zodat niemand meer dezelfde weg zou moeten gaan als zijzelf. Jammer genoeg overlijden er jaarlijks enkele tientallen personen aan een eetstoornis. Naar schatting lijden ongeveer 10.000 mensen in Vlaanderen aan een eetstoornis (anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis of één van de andere minder bekende eetstoornissen. Gelukkig kunnen we ook vaststellen dat heel wat mensen wél herstellen. Ongeveer 50% van de mensen met een eetstoornis herstelt binnen de 10 jaar volledig, ongeveer 30% verbetert (vb. gewicht op pijl, maar nog wel vasthouden aan structuur) en ongeveer 20% houdt langdurig problemen. Recenter onderzoek toont trouwens nog meer optimistische resultaten wanneer je het onderzoek nog over een langere tijd laat lopen (dan zou zelfs tot 80% zich hersteld kunnen noemen).


Herbekijk ook de Facebook Live Chat: Telefacts nodigde ervaringsprofessional Mara Reynders (ANBN en Voedsel voor de Ziel) uit, samen met Yana Vandeput (herstellend van anorexia).


Facebook Live Chat - Telefacts


>

Vrijwilligers ANBN uit de kleren: 'Wij zijn allemaal OK!'

Gent, 5 september 2015

Vier vrijwilligers van de vereniging ANBN gingen vandaag uit de kleren met als boodschap ‘Wij zijn allemaal OK’. De Korenmarkt in Gent was de perfecte uitvalsbasis om via een flashmob mensen die in de buurt waren warm te maken om onze actie te steunen.

Gent wordt dit jaar de uitvalsbasis voor de Dag tegen Eetstoornissen van 27 september. Mensen die worstelen met hun zelfbeeld verliezen vaak ook hun zelfvertrouwen. Dit alles kan leiden tot eetstoornissen en daarom wil ANBN hen een hart onder de riem steken. We zijn allemaal OK. Vrijwilligers van de vereniging weten hoe belangrijk de steun van de omgeving en van lotgenoten is. Deze flashmob was alvast de inleiding voor verschillende activiteiten die georganiseerd zullen worden in het teken van de Dag tegen Eetstoornissen en naar aanloop van de Werelddag Geestelijke Gezondheid (10 oktober).

Onze helden

Wat doet ANBN?

ANBN wil een belangrijke bron van informatie en steun zijn en mensen bijstaan van het moment van herkenning tot herstel van een eetstoornis. De vele acties, studies, publicaties en tv-programma’s over lichaamscultuur van de voorbije maanden laten de leden en vrijwilligers van de vereniging niet koud. Zo wil ANBN een hand reiken naar de zovele vrouwen én mannen die vandaag de dag met een eetstoornis kampen. De vereniging wil samen bouwen aan een gemeenschap, waar mensen elkaar in een veilige en positieve sfeer kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. Verder wil ANBN mensen informeren over eetstoornissen op basis van ervaringsdeskundigheid.

Deze vereniging bestaat dank zij de steun van structurele sponsors en is continu op zoek naar nieuwe middelen om de groeiende vraag te kunnen beantwoorden. Wil je hier aan meewerken als lid, sponsor, vrijwilliger, stagiair, … Dat kan! Stuur een mail naar: info@anbn.be.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.