Hersteldag – Gent

Welkom op 9 oktober 2022

Tijdens de Hersteldag Eetstoornissen brengt ANBN mensen met eetstoornissen, familieleden en andere betrokkenen samen. We gaan in gesprek over wat herstellen kan betekenen, hoe ook veranderingen in de samenleving daarin een rol kunnen spelen en wat supporters kunnen doen om te helpen bij herstel. Op het programma staan lezingen, workshops, een performance, herstelwandeling en verschillende ontmoetingsmomenten. Bovendien ontvang je bij aankomst een goodiebag en maak je kans op toffe prijzen!

PROGRAMMA

Voormiddag

 • Vanaf 10u: Onthaal
 • 10u30: Welkom (Els Verheyen, voorzitter ANBN)
 • 11u: No Babes – mentaal welzijn bevorderen door inclusieve beeldvorming (Morgane Gielen en Laura Van Der Vorst)

No Babes is een collectief waarin we samen taboes en schoonheidsidealen in vraag stellen. Wij geven graag jouw verhaal een stem op allerlei verschillende manieren met het doel het mentaal welzijn van jongeren te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan onze fotoshoots, het No Babes fotoboek, onze aanwezigheid op evenementen en in de media. In deze lezing gaan we dieper op wat No Babes is, de reden waarom we dit zijn gestart, het parcours dat we zelf al door hebben gemaakt en wat we daaruit hebben geleerd, onze toekomstige plannen en hoe jullie hier deel van uit kunnen maken.

Morgane Gielen is een Belgische lifestyle- en modefotograaf en oprichter van het taboedoorbrekende project No Babes. Je kent haar misschien ook wel van de rubriek #nofilter in het programma ‘Iedereen Beroemd’.

Middagpauze (12u-13u)

 • Lunch met broodjes, beleg en groenten (je mag ook je eigen eten meebrengen) en een drankje
 • Bezoek doorlopend de infostands van verschillende partners (o.a. Eetwijs – Leuven en ESpoir – Kortrijk), en van onze deelwerkingen of geniet van de Rustige Ruimte
 • Ga langs bij de fotobooth, laat je gegevens achter en maak kans op prachtige prijzen:
  een No Babes fotoboek (ter waarde van 55€) of een mini-fotoshoot (ter waarde van 75€)!

 

Workshopreeks 1 (13u-14u30)

 • Herstelwandeling (wandeling in de buurt, met vragen onderweg)
  Onze zintuigen helpen ons om in contact te komen met onszelf, de mensen rondom ons en onze omgeving. Daarom zetten we tijdens deze ervaringsgerichte wandeling al onze zintuigen even op scherp. We werken aan de hand van kleine, laagdrempelige oefeningen en gespreksthema’s waarbij veiligheid en verbinding centraal staan.
 • Workshop: Creatief aan de slag met herstel (MOODBORD)
  Verleden-heden-toekomst..
  Het is allemaal zo vaag…
  En soms stel je jezelf wel eens de vraag : Wat wil ik nu echt in het leven? Welke weg zal ik opgaan? Waar zit die verborgen droom?
  Wel, dat gaan wij samen ontdekken, tijdens het maken van een moodbord. Hierin ben je niet alleen creatief bezig, er kunnen ook inspirerende gesprekken ontstaan.
  Droom jij met ons mee?
 • Workshop ‘Richting de streep’
  Zonder er veel woorden aan te moeten geven gaan we aan de slag rond het thema herstel. Door samen (al dan niet) ‘over de streep te gaan’ kan je alvast erkenning en herkenning vinden. Zo krijgen we samen een beeld van waar jullie nu staan en welke stappen nuttig kunnen zijn binnen jullie herstelproces. Op het einde van de workshop voorzien we een terugkoppelingsmoment en geven we nog wat pointers mee. Wij kijken er naar uit om samen met jullie een stapje dichter naar herstel te zetten.
 • Performance ‘De onzichtbare ik’
  Een performance waarin een vriendin haar verhaal met Anorexia zich vermengt met sproken* over het innerlijke lijden
  Anaïs Van der Cam
  * Een ‘sproke’ is een specifieke vertelvorm, gebruikt door minstrelen in de middeleeuwen. 

Pauze (14u30-15u)

Workshopreeks 2 (15u-16u30)

 • Yoga bij herstel
  Voor iedereen
 • Gespreksgroep voor personen met een eetstoornis
  Deze workshop is bedoeld voor mensen die een moeilijke band hebben met eten. Aan de hand van enkele stellingen waarin je je al dan niet kan herkennen, gaan we samen in gesprek. Dit zullen we doen binnen een veilige context waarin je zoveel kan delen als je zelf wil.
 • Gespreksgroep voor naasten
  Groepsgesprek voor naasten met als doel naar elkaar te luisteren en ervaringen uit te wisselen over hoe beter met de problematiek van een eetstoornis om te kunnen gaan in het gezin.

 

Doorlopend:

 • infostandjes
 • meet & greet met vrijwilligers
 • fotobooth 
 • rustige ruimte

 

VOOR WIE?

Zowel personen met een (verleden van) eetstoornis, als hun familie, vrienden en andere betrokkenen zijn van harte welkom! Deze dag kadert binnen de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid en staat in het teken van verbondenheid en het delen van ervaringen in herstel.

PRAKTISCH

Dienstencentrum Ledeberg — Ledebergplein 30, 9050 Gent
Hoe geraak ik op de Hersteldag?

Inschrijven via het ONLINE FORMULIER

Prijs leden: 15€ met maaltijd, 10€ zonder maaltijd
Prijs niet-leden: 19€ met maaltijd, 14€ zonder maaltijd

Kosteloos annuleren kan tot woensdag 5 oktober. Dan worden alle bestellingen gedaan en kunnen we helaas niet meer terugbetalen. 

 

 

 

 

 

Met steun van

Sponsor en partner

Met medewerking van

Met medewerking van

Met steun van

Met dank aan de Nationale Loterij en haar spelers

Met de financiële steun van DWW