Ervaringsprofessionals

Voordelen ervaringsprofessionaliteit

Het bewust werken met ervaringsdeskundigheid in een professionele context biedt een aantal voordelen, zoals blijkt uit een kwalitatief onderzoek van Netten, de Vos en Noordenbos (2013).

Enkele pluspunten zijn dat mensen zich al snel voldoende veilig voelen om hun problemen te erkennen, om zich open te stellen en om terug de hoop te vinden dat herstellen ook voor hen mogelijk kan zijn.
Ervaringsprofessionals zijn immers het levende bewijs dat herstellen echt mogelijk is. Weten dat je er niet alleen voor staat en dat er verandering mogelijk is, heeft een positief effect op de motivatie en de samenwerking.

Ervaringsprofessionals durven ook zichzelf te tonen en willen hierin een voorbeeld zijn. Dat geeft ook cliënten de ruimte om zichzelf te durven zijn, om zich open te stellen. Naasten vinden bij bij ervaringsprofessionals dan weer een unieke gelegenheid om vragen te stellen aan iemand die van binnenuit weet hoe het is om met een eetstoornis te worstelen. Als je de vragen niet kan of durft stellen aan jouw naaste, kan het deugd doen om ze aan iemand anders te kunnen stellen. Op die manier krijgen mensen meer inzicht en hoe beter je geïnformeerd bent, hoe meer je een ander kan steunen tijdens het herstelproces. 

Ervaringsprofessionals in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn ervaringsprofessionals aan een opmars bezig. 

Voedsel voor de Ziel is de eerste praktijk in Vlaanderen die zowel personen met een eetstoornis als hun naasten begeleidt. Deze begeleiding kan zowel individueel als in groep gebeuren. Mara Reynders en Els Verheyen (beide ook verbonden aan ANBN) startten in januari 2017 met deze nieuwe praktijk, vanuit de overtuiging dat hun aanpak een meerwaarde kan betekenen. 

Andere ervaringsprofessionals zijn:

Inge Duprez – De Soulsleutel (Westende)

Gaëlle de Craene – website (Testelt, Leuven en online therapie, ook therapie in het Engels mogelijk)

Nastassja Roos – website (Gent)

Elke Hoebers – Life coaching (Merksem)

Charlotte Lerminiaux – website (Merendree) 

We vernemen het graag wanneer je als ervaringsprofessional werkt, zodat we dit overzicht verder kunnen aanvullen.