Ervaringsprofessionals

Ervaringsprofessionals zijn mensen die als professionele hulpverlener* zijn opgeleid, en daarnaast zelf ervaring hebben met een bepaalde problematiek. Zij combineren dus hun vakkennis met hun eigen ervaringen en zetten dit doelbewust tijdens de begeleiding in.
(*Onder professionele hulpverlener verstaan wij: iemand die een brede basisopleiding tot hulpverlener genoten heeft (bachelor/master) en eventueel bijkomende opleidingen heeft gevolgd.)

Voordelen van ervaringsprofessionaliteit
Het bewust werken met ervaringsdeskundigheid in een professionele context biedt een aantal voordelen, zoals blijkt uit een kwalitatief onderzoek van Netten, de Vos en Noordenbos (2013).

Enkele pluspunten die blijken uit dit onderzoek, zijn dat mensen zich al snel voldoende veilig voelen om hun problemen te erkennen, om zich open te stellen en om terug de hoop te vinden dat herstellen ook voor hen mogelijk kan zijn. Ervaringsprofessionals zijn immers het levende bewijs dat herstellen echt mogelijk is. Weten dat je er niet alleen voor staat en dat er verandering mogelijk is, heeft een positief effect op de motivatie en de samenwerking.

Ervaringsprofessionals durven ook zichzelf te tonen en willen hierin een voorbeeld zijn. Dat geeft ook cliënten de ruimte om zichzelf te durven zijn, om zich open te stellen. Naasten vinden bij bij ervaringsprofessionals dan weer een unieke gelegenheid om vragen te stellen aan iemand die van binnenuit weet hoe het is om met een eetstoornis te worstelen. Als je de vragen niet kan of durft stellen aan jouw naaste, kan het deugd doen om ze aan iemand anders te kunnen stellen. Op die manier krijgen mensen meer inzicht en hoe beter je geïnformeerd bent, hoe meer je een ander kan steunen tijdens het herstelproces. 

Ervaringsprofessionals in Vlaanderen
In Vlaanderen zijn ervaringsprofessionals aan een opmars bezig. We geven hieronder een overzicht van de ervaringsprofessionals die wij kennen, zo kan je hen gemakkelijk contacteren als je hiernaar op zoek bent.

Ben je zelf ervaringsprofessional en zie je je naam graag in deze lijst, laat het ons dan even weten via info@anbn.be