Documentaire Canvas – Laura en Her Evil Monkey

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/gekooid/

Indrukwekkende documentaire.
Rauw. Puur. Intens.
Pijnlijk. Herkenbaar. Zwaar.
En toch ook hoopvol.

Als je zelf nog volop in herstel zit, kunnen de beelden en gewichten mogelijks triggeren. Denk dus goed na of je kijkt en zorg ervoor dat je veilig bent en iemand hebt om erover te spreken.

Als je beter wil begrijpen hoe groot het gevecht is, hoe uitputtend, hoe gekmakend en hoe hardnekkig… dan kan je hier heel wat uit leren.

Het is een verhaal dat binnenkomt en dat je niet zomaar loslaat. Net zoals de vele verhalen die we beluisteren in de psychotherapiepraktijk en bij ANBN. Verhalen van mensen met en zonder ondergewicht. Mensen waarvan niemand vermoedt hoe intens de innerlijke strijd is. Mannen en vrouwen, transgenders en mensen die zich ergens anders op het gendercontinuüm voelen. Mensen van alle culturen en maatschappelijke achtergronden. Mensen die hun middelbaar niet konden afmaken en mensen die lang gestudeerd hebben. Mensen die werken en mensen die ziek thuis zijn of van een uitkering leven. Jonge mensen (lagere schoolleeftijd) en wat minder jonge mensen (60-plussers).

Achter het masker gaat een vreselijke strijd schuil. Het is moeilijk om die strijd uit te leggen aan anderen, om de logica te laten zien van iets wat zo onlogisch lijkt, om de pijn en eenzaamheid te laten voelen.

We weten hoe het is om er middenin te zitten. Ik weet ook wat het is om ervan te herstellen. En dat we daar dag in dag uit samen met zoveel mensen aan willen werken, aan het herstel van al die lotgenoten en het steunen van hun naasten die vaak zo met de handen in het haar zitten.

Naast de documentaire verscheen ook het boek ‘Gekooid door mijn eetstoornis’.
Laura en Dominique interviewden me, zodat ik vanuit ervaring en mijn opleiding als psycholoog een aantal aspecten kon kaderen.

Herstellen doe je zelf
Maar niet alleen!

Els Verheyen, voorzitter ANBN