Blog #10 – Dingen delen over jezelf op sociale media

Iets delen over jezelf vraagt soms behoorlijk wat moed. We zien op sociale media de mooie dingen, de plezantigheden van het leven, de liefde en de leute uit de meest fantastische momenten uit het samenzijn met elkaar. Want dat moet toch iedereen weten, dat we gelukkig zijn, niet? Mijn vrienden hebben hun leven op orde, zetten stappen die hen vooruit brengen, bouwen prachtige relaties op, krijgen droomkinderen en ze hebben de job van hun leven, waarvoor ze gestudeerd hebben. Dit durfde ik vroeger wel eens denken als ik door mijn tijdlijn op Facebook scrolde. Hun leven zag er zo goed uit… Het maakte me stiekem wat jaloers. Ik heb nog momenten gehad waarop ik zo verdrietig werd, te zien dat anderen verder gaan in hun gelukkige leven, en ik bleef botten op hetzelfde punt.

Maar waar zijn de minder mooie momenten? Waar zijn onze treurige traandagen, waarop we niets liever willen dan in bed blijven liggen, met het licht uit? Het valt me op dat ik deze ‘minder leuke’ berichten heel weinig tegenkom. Dit vraagt altijd wat energie en gezond verstand om mezelf eraan te herinneren dat ook mijn vrienden het soms moeilijk kunnen hebben. Dat ook zij wel eens huilen of somber zijn. Dat ook zij wel eens te maken hebben met een (grote) tegenslag in het leven.

Ikzelf zal dit ook niet snel doen, moeilijke dingen online delen. De gedachte dat iedereen zou weten over deze ‘slechte’ momenten, geeft me rillingen. Want wat als ik dit wel zou doen? Zouden ze mij dan een zaag vinden? Een aandachtzoeker? Een sombere muis? Deze onzekerheden dwalen door mijn hoofd. Iets delen over mezelf roept een vorm van angst bij me op. Want wat als ze mij dan niet meer leuk zouden vinden? Wat als ze mij dan raar vinden en niet meer tegen mij willen spreken? De schrik voor afkeuring zit me soms heel hoog.

Anderzijds ben ik ervan overtuigd dat het ook een bepaalde herkenning kan oproepen bij iemand anders. Het kan ervoor zorgen dat die persoon ook iets gaat delen, en zo ontstaat er een dialoog. Dit gesprek kan volgens mij verzachtend werken voor de onzekerheden die we allemaal wel eens ervaren.

Het kan een vorm van geruststelling zijn om te merken dat je eigenlijk niet alleen bent die het moeilijk heeft. Dat het toch wel menselijk is om eens vast te lopen in het leven, met jezelf en de dingen rondom jou. De steun die mensen op zo’n moment kunnen geven kan enorm helpend zijn.

Ik denk dat het daarom goed is om toch even dat stoute paar schoenen aan te trekken. We zouden onszelf niet mogen tegenhouden om een moeilijk moment te delen op sociale media. Ik geloof er in dat de kracht van herkenning een vorm van troost kan zijn voor jezelf, voor de ander. Al wil ik er meteen ook de opmerking bij maken dat je jezelf daar niet in moet forceren. Het is goed om de tijd te nemen hiervoor. Laat het idee over wat je wil gaan delen een beetje borrelen in je hoofd. Dit geeft jezelf ook wat de kans om zaken wat te overdenken.

Het leven is niet één en al rozengeur en maneschijn, ook niet bij je vrienden en kennissen. Ook al lijkt dit soms zo op Facebook of Instagram. Vergis je niet, elk huisje heeft zijn kruisje. Al is dit niet altijd meteen zichtbaar.

Bron foto : Pexels


Wat zou jij willen delen?

Veel liefs,
Moana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.