Aan de redactie van De Zevende Dag,
Afgelopen zondag, 13 september 2020, brachten jullie het thema eetstoornissen in Coronatijdenonder de aandacht (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/13/eetstoornissen-corona/).
We zijn dankbaar voor de aandacht voor deze problematiek in een duidingsprogramma dat goed bekeken wordt. Als kanaal spelen jullie immers een belangrijke rol in het informeren en sensibiliseren van het publiek over relevante maatschappelijke thema’s.
Het was een meerwaarde om zowel een specialist als Dr. Vrieze, als mensen met ervaringen (een ouder en een persoon met een eetstoornis) uit te nodigen in de studio.
Daarnaast willen we enkele suggesties doen voor de toekomst. We weten dat het genuanceerd, neutraal, informatief en niet-triggerend spreken over eetstoornissen een uitdaging kan vormen. Om die reden ontwikkelde Eetexpert een toolbox voor mediamakers (http://eetexpert.be/toolbox/).
Enkele aandachtspunten daaruit zijn:
– Benoem geen gewichten of BMI’s en toon geen triggerende beelden. Eetstoornissen komen voor in allerlei soorten, maten en gewichten. De ernst van de eetstoornis valt niet af te lezen aan het gewicht.
We vonden het jammer dat tot tweemaal toe een gewicht werd genoemd, en dat ook een foto ‘voor anorexia’ en ‘tijdens anorexia’ werd getoond. Dit geeft mensen de indruk dat een eetstoornis enkel ‘ernstig’ kan zijn bij extreem gewichtsverlies. Dit kan vergelijking en competitie uitlokken, met schadelijke gevolgen (bv. “Ik heb slechts een paar kg verloren, mijn probleem is dus zo erg niet.”). Het kan ook tot ontkenning leiden bij patiënten omdat ze ‘minder extreme’ of andere symptomen hebben.
De impact van de eetstoornis op het lichamelijke, psychische en sociale leven is een genuanceerdere, maar ook geschiktere parameter om de ernst van een psychische problematiek in te schatten.
– Eetstoornissen kennen verschillende uitingsvormen. Geef duiding aan deze diversiteit.
We bemerkten een eenzijdige focus op anorexia nervosa. De thematiek was sterker neergezet, indien ook de impact werd genoemd voor mensen die te kampen krijgen met eetbuien (zoals bij boulimia nervosa en eetbuistoornis voorkomt) of dwangmatig eenzijdig of gezond eten.
Hierdoor zou ook deze doelgroep zich aangesproken en erkend kunnen voelen, en sneller stappen kunnen zetten naar gepaste hulp. Het wegvallen van structuur, sociale contacten en copingmogelijkheden is ook voor deze doelgroep een uitlokkende factor voor het verergeren van symptomen.
– Reik hulpbronnen aan: waar kunnen mensen terecht wanneer zij vragen of zorgen hebben over eetstoornissen? Net zoals bij de suïcideproblematiek is het een sterk signaal om bij afronding van het thema te verwijzen naar een website, zoals www.eetexpert.be of www.anbn.be.
Ook al zijn er inderdaad wachtlijsten voor opnames, via Eetexpert kan gezocht worden naar ondersteuning ter overbrugging of ter nazorg. Er zijn ambulante hulpverleners zoals diëtisten, psychologen en psychiaters die wél gespecialiseerd zijn, er zijn mobiele teams die ondersteunend kunnen zijn, er zijn huisartsen die motiverend en ondersteunend nabij kunnen zijn. En ook de vrijwilligers van ANBN zijn beschikbaar voor ondersteuning van patiënten en familieleden.
Het is niet eenvoudig om de thematiek van verstoord eetgedrag en gewicht toe te lichten aan een algemeen publiek, zonder nog meer verstoord eetgedrag uit te lokken bij diverse kwetsbare groepen. Het Vlaams kenniscentrum Eetexpert.be staat daarom voor u klaar. Ook bij de Vlaamse patiënten- en familievereniging www.anbn.be kan u terecht voor afstemming.
Vriendelijke groeten,
Els Verheyen
Voorzitter AN-BN vzw, Klinisch psycholoog
Els@anbn.be