Blog Camille #7 – BMI (Balans – Meten – Inzicht)

Lieve lezers, 

Vandaag schrijf ik jullie een stukje over BMI. Geen paniek, ik ga het niet hebben over kilo’s, lengte, Body Mass Index en weegschalen. Althans niet in de letterlijke zin van het woord. Ik wil BMI even op een andere manier benaderen. Met meer inzicht, gevoel, … want wat doet dat cijfertje met onze mindset? 

Ik merk dat ik zelf nog steeds een strijd voer met mijn weegschaal, minder erg dan tijdens de kern van mijn eetstoornis, maar het loslaten van die weegschaal blijft toch een struikelblok tijdens die periode van herstel. Er is een angst om die controle over de cijfertjes te verliezen. Vandaar dat ik de B wil linken aan Balans. Weegschaal, balans, heb je hem? ;). Helaas zorgt die er net voor dat ik uit balans raak. Dat mijn dag of week overhoop gegooid wordt door het zien van een cijfertje dat ik niet leuk vind. Dat ik me ongelukkig, gefaald of hopeloos voel. Of net het omgekeerde, dat ik in een enorme staat van vreugde en geluk zit, omwille van dat getalletje dat ik zie verschijnen, in feite een nietszeggend cijfer. 

Ik zit nu heel erg in de zoektocht naar een leven in balans, het vinden van dat evenwicht tussen normaal, zorgeloos en vrij leven, maar toch ook af en toe op die weegschaal kunnen gaan staan, zoals “normale” vrouwen. 

Kortom, het vinden van balans tussen enerzijds meten (lees: controle) en anderzijds inzicht (lees: gevoel). 
Het evenwicht vinden tussen de M en de I. 

De M volledig loslaten is misschien wel de beste oplossing, maar dit lukt natuurlijk niet van vandaag op morgen. Daarom gun ik mezelf de tijd ook om die M in mijn leven te laten, dat meten, dat controleren, dat weten, dat rationele stuk, want dat geeft me ergens ook wel rust en maakt die angst om alles los te laten en volledig op mijn lichaam te vertrouwen zonder iets te controleren wat draaglijker. 

Vergeet echter die super belangrijke I niet! Die cijfertjes zeggen namelijk niets, het is maar het belang dat je er aan hecht en de betekenis die je er zelf aan geeft. Vandaar dat het net zo belangrijk is om daar inzicht in te krijgen, om dat besef te hebben dat die cijfers je leven niet dicteren, je geluksgevoel niet zouden mogen bepalen. Dat doe je in je hoofd, en je gedachten kan je controleren, daar kan je zelf over beslissen. Laat dat niet langer over aan die weegschaal, maar bepaal die gedachten en je gevoel gewoon zelf. Leef niet alleen vanuit het idee “meten is weten”, maar ook vanuit het inzicht dat het maar cijfertjes zijn, dat personen met datzelfde cijfertje op de weegschaal er heel anders kunnen uitzien, en zich heel anders kunnen voelen. 

Wat ik iedereen gun is om vooral te kunnen focussen op dat voelen. Om voor jezelf te kunnen bepalen: vandaag voel ik me goed, no matter what! Ik moét niet op die weegschaal gaan staan om te weten hoe ik me vandaag moet voelen, dat kan ik zélf wel bepalen. Ik weet zeker dat jullie allemaal sterk genoeg zijn om dit te kunnen. Niet van vandaag op morgen, maar in kleine stapjes zeker en vast wel! Laten we ervoor gaan, voor het vinden van die balans tussen meten en inzicht, succes!

Veel liefs, Camille

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.