Blog Camille #6: Control (Alt Delete)

Misschien een bizarre titel die jou niet veel zegt, behalve een combinatie van toetsen op de computer. Misschien een titel waarbij het woord ‘control’ je meteen opvalt. Of misschien een titel waarbij je denkt aan ‘opnieuw opstarten’.

Deze blog gaat eigenlijk over die verhouding tussen enerzijds controle, en anderzijds het opnieuw opstarten, of de volledige reset van je mind.

Ik voel namelijk dat ik weer controle wil over… ja, waarover eigenlijk? Over het leven. Over mezelf. Over mijn relatie. Over het huishouden. Over mijn werk. Over mijn emoties. Over mijn voeding. Over ALLES. Het zal je niet verwonderen dat ik hier stress van krijg. Deze stress leidt dan tot nog meer piekergedachten om nog meer alles onder controle te willen krijgen, en bijgevolg nog meer stress. Het is een vicieuze cirkel.

En soms breekt die cirkel, op een ongelukkige manier, door een huilbui, een uitbarsting van boosheid, een eetbui, een enorm gevoel van leegte, hopeloosheid of onmacht, en op dat moment ben je je emoties of je gedachten helemaal niet meer de baas en verlies je even álle controle.

MAAR je kan de cirkel ook zelf breken, op een positieve manier! Door even tegen jezelf te zeggen: het komt allemaal wel goed én dit ook écht te geloven. Want al die piekergedachten, al die drang naar controle, al dat plannen en regelen en organiseren… hoe vaak is dat écht nodig of nuttig? Wanneer het even allemaal te veel wordt, houdt dan niet enkel die ‘controleknop’ ingedrukt, maar reik ook even naar de Alt + Delete-toetsen in jezelf, en reset jezelf even. Laat alles even los tijdens een meditatie, een wandeling in de natuur waarbij je enkel focust op wat je ziet en hoort en niet op de stroom aan gedachten in je hoofd. Zet even muziek aan en dans of zing de longen uit je lijf, neem een warme douche of bad, lees een ontspannend boek, kijk je favoriete film of serie op Netflix, ga naar je knuffelcontact en vraag even om een hele dikke knuffel en … ontspan even. Laat alles even gewoon gebeuren rondom jou, controleer jezelf en je omgeving even niet en ervaar dat het uiteindelijk ook allemaal wel in orde komt. Geef je hoofd even rust, en luister even naar je lichaam en naar je innerlijke zelf.

Het is niet altijd even gemakkelijk gedaan dan gezegd, daar ben ik me maar al te goed van bewust. De aanleiding van deze blog was namelijk een hevige huilbui vanmiddag toen mijn vriend me zei dat ik wat minder gestresseerd moet doen, en alles wat meer op zijn beloop moet laten gaan. Mijn reactie (met tranen in overvloed): “Dat KAN ik niet, ik probeer het wel want ik wil vrijer zijn, ik wil kunnen loslaten, en ik heb al een evolutie doorgemaakt, want vroeger was ik nóg erger en meer perfectionistisch, maar je kan niet van mijn verwachten dat ik van vandaag op morgen verander in iemand die zegt: ach we zien wel, ik plan niets meer, ik laat het wel op me afkomen allemaal”.

Dus begrijp me niet verkeerd, het is een tergend langzaam proces van loslaten van controle, van leren ontspannen, van leren vertrouwen op jezelf, je lichaam en de wereld rondom jou.

Maar mijn huilbui van vanmiddag, en de opluchting die ik daarna voelde deed me wel opeens beseffen dat ik die ontlading en ontspanning even écht nodig had. Vandaar mijn vraag aan mezelf en aan jullie: waarom gunnen we ons dat zelf niet vaker, op een positieve manier? Door gecontroleerd (hihi) de spanning en controle even los te laten, in plaats van te wachten tot we niet meer kunnen en ons systeem crasht.

Dus alsjeblieft, vergeet niet om soms even op zoek te gaan naar die alt + delete toetsen in jezelf, en alles even af te sluiten en opnieuw op te starten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.