Blog Camille #4 – Goede doelen

Neen, deze blog gaat niet over goede doelen zoals Het Rode Kruis, Kom op tegen Kanker, Artsen Zonder Grenzen, ANBN (natuurlijk ook niet te vergeten in deze lijst), enzoverder. Vandaag gaat het over MIJN goede doelen!

Afgelopen week is het weer tot me doorgedrongen dat mijn focus op “niet-zo’n-goede-doelen” zoals de eetstoornis steeds toeneemt, wanneer de focus op andere “goede” doelen afneemt.
Voor mij is het heel belangrijk om mij voor 200% te kunnen inzetten voor iets, om me nuttig te kunnen voelen, om productieve dagen te hebben en om te weten waarvoor ik opsta en wat ik wil bereiken in mijn leven. ‘Waauw, klinkt prachtig!’ hoor ik je nu misschien wel denken…
Ja, enerzijds is dit zeker en vast goed, dit zorgt ervoor dat ik gemotiveerd en gepassioneerd de dingen doe die ik doe.
De andere kant van de medaille is echter, dat wanneer die duidelijk doelen ontbreken, ik me helemaal verloren voel en me heel snel laat meeslepen in de niet-zo-goede-doelen. De focus op eten is namelijk ook iets waarin je je voor 200% kan verliezen, je kan ‘bewijzen’, je ‘productief’ kan voelen als je je aan je regeltjes hebt gehouden, waar je je trots uit kan halen, … MAAR dit is een destructief doel voor mezelf! 

Op dit moment doe ik een job die ik helemaal niet graag doe en die me weinig voldoening geeft. Ik verveel me vaak. Omwille van COVID werk ik ook heel veel van thuis en doe ik dus nog minder voor mijn werk dan op kantoor. Ik ga sporten, doe huishoudelijke taken, slaap wat langer, ga boodschappen doen, … en tussendoor gaat die laptop ook nog wel eens even open, maar meestal heb ik toch niet meer dan 5 belangrijke mails, en amper doorlopende projecten waar ik me intussentijd mee kan bezighouden. Klink zalig, niet? Nee hoor, want zo voel ik niet waarvoor ik leef, ik haal wel energie uit sporten, wandelen in de natuur, of eens met vrienden afspreken, maar mijn carrière is super belangrijk voor mij en iets waar ik echt enorm veel energie uit kan halen, zelfs net op die momenten dat ik heel veel werk heb. De tijd vliegt dan voorbij, en ik heb aan het einde van de dag een voldaan gevoel. Wel Camille, dat heb je nu goed gezegd: een VOLDAAN gevoel. Zo noemen mensen zichzelf ook als ze goed en veel gegeten hebben. En nu zou ik dus ook mijn troost net kunnen zoeken in de voldoening van (ongezond of te veel) eten, of het tegengestelde: voldoening halen uit het nastreven van mijn valse goede doel niet-eten. Geen van beide een goede optie natuurlijk….

Wanneer je je dus ook wel eens voelt zoals mij, dat de doelen uit je leven verdwenen zijn, of dat je je focus op waar je precies naartoe wil, of waar je mee bezig bent even kwijt bent, laat je dan niet meeslepen door het stemmetje in je hoofd dat je naar het destructieve doel wil leiden. Neen, laten we vooral beseffen dat we niet alleen zijn met dit gevoel, dat iedereen al eens van die momenten heeft, en probeer vooral na te denken over echte goede doelen voor jezelf die je kan vinden om je focus op te leggen, zodat dat lelijke stemmetje in je hoofd weer meer naar de achtergrond verdwijnt.

Persoonlijk heb ik de focus gelegd op het zoeken naar een nieuwe job en het plannen van een leuke vakantie! Dus ik ga er 2 weekjes tussenuit ???? Tot binnenkort!

Liefs, Camille

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.