Waar vind ik een hulpverlener?

De vereniging beschikt over een lijst van psychiaters, psychologen, therapeuten en voedingsdeskundigen die eetstoornissen behandelen in heel Vlaanderen. 

Neem contact met ons op en dan sturen wij je een lijst toe met contactgegevens van hulpverleners in je buurt. Om dat goed te kunnen doen hebben wij wat informatie nodig:

 • je leeftijd,
 • de postcode of naam van de gemeente waar je hulp zoekt,
 • de afstand die je bereid bent af te leggen om op afspraak te gaan bij een hulpverlener.

Daarnaast kunnen we je ook helpen zoeken als je met meer specifieke vragen zit. Hieronder geven we enkele vragen mee die zouden kunnen helpen om gerichter te zoeken in onze lijst.

 • Weet je al wat voor soort hulp je zou willen qua discipline?
  Zoek je een psycholoog, psychiater, voedingsdeskundige, (ortho)pedagoog, kinesitherapeut, of nog een ander beroep?
 • Ben je op zoek naar iemand met een bepaalde techniek of denkkader?
  Enkele bekende denkkaders zijn gedragstherapie, systeemtherapie, psychoanalytische therapie en cliëntgerichte therapie. Enkele bekende technieken zijn EMDR, mindfulness, gesprekstherapie, creatieve therapie…
 • Is het belangrijk voor jou dat je hulpverlener naast de eetstoornis ook ervaring heeft met een ander probleem of thema waar je mee zit?
  Sommige therapeuten hebben zich gespecialiseerd in één of meerdere thema’s. Als een ander thema voor jou ook erg belangrijk is, kan het zinvol zijn om dat mee te geven, zodat we kunnen kijken of er iemand in onze lijst staat die zowel met eetstoornissen als met het andere thema ervaring heeft.
 • Ben je op zoek naar een individuele therapie of overweeg je een andere therapievorm?
  Bijvoorbeeld groepstherapie, gezinstherapie, koppelgesprekken,…
 • Misschien ben je als ouder niet enkel op zoek naar hulp voor je kind, maar ook voor jezelf?
  Er zijn therapeuten voor volwassenen waar je terecht kan met je verhaal. Daarnaast zijn er ook therapeuten gespecialiseerd in opvoedingsondersteuning. We helpen je graag op weg in de zoektocht.

Zelf hulpverlener?
Ben je zelf een hulpverlener met ervaring met eetstoornissen, en sta je nog niet op onze lijst? Dan nodigen wij jou uit om een mail te sturen naar info@anbn.be, zodat we jou kunnen opnemen in onze lijst.

2 reacties op “Waar vind ik een hulpverlener?”

 1. Dag wij hebben een kind met anorexia en dat zelf niet bereid is om mee te werken. Ze staat nu onder collocatie voor 2de maal. Onze vraag is nu vooral is er überhaupt in Vlaanderen een gesloten psychologische anorexia instelling die het gewoon is om met NIETgemotiveerde kinderen te werken.

  1. Beste, eetstoornisafdelingen zijn nooit gesloten afdelingen. Indien het om een gedwongen opname gaat, vermoed ik dat jullie kind meerderjarig is. Dan is een opname in Gent of Leuven mogelijks een optie. Maar sowieso blijft het werken in een context van dwang erg moeilijk… Soms is ook opname op een afdeling in een ziekenhuis aangewezen om vb. sondevoeding toe te dienen. Maar ook dat blijft een heikel punt. Werken aan motivatie blijft op de eerste plaats staan, want anders staat iedereen met de rug tegen de muur. Wat is het waarvoor mensen willen leven? Wat is het waar ze energie voor willen hebben? En hoe kan eten als medicijn ingezet worden, om dat te kunnen doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.