Over eetstoornissen

Eetstoornis of eetprobleem?

‘Eten’ moet iedereen om in leven te blijven en normaal te kunnen functioneren.  Eten is daarnaast ook een sociaal gebeuren. We eten omdat het lekker of gezellig is, om iets te vieren en soms ook als troost.

Wanneer je regelmatig eet en voldoende beweegt zal je op een gezond gewicht blijven en is er niets aan de hand. Soms kan het eten je meer en meer gaan bezighouden. Je voelt je misschien onzeker over je uiterlijk en je denkt dat je te dik bent. Hierdoor ga je misschien minder eten om af te vallen of je eet af en toe heel veel om jezelf te troosten. Hierdoor ga je je gespannen en ongelukkig voelen en dan spreekt men over een eetprobleem.

 

Bij een eetprobleem zijn de klachten minder (en voldoen ze niet aan de diagnostische criteria van een eetstoornis). De gevolgen voor het psychische en sociale leven kunnen belemmerend en beperkend zijn, maar ze zetten niet je hele hoofd en leven overhoop. De risico’s op lichamelijk vlak kunnen echter net als bij eetstoornissen wel gevaarlijk zijn. Dit is onder andere het geval bij een gewichtsprobleem zoals obesitas.

 

Een beginnende eetstoornis is te herkennen aan volgende kenmerken:

  • je wordt steeds banger om aan te komen
  • je bent steeds meer bezig met gedachten over afvallen
  • je probeert je gewicht te beheersen door extreem veel te bewegen, over te geven of laxeermiddelen te gebruiken
  • je geraakt geobsedeerd door het getal op de weegschaal
  • je probeert je heel erg aan een dieet of eetschema te houden, maar soms kan het zijn dat je de controle verliest en een eetbui hebt (sommige mensen met een eetstoornis hebben nooit last van eetbuien, voor anderen is dat het hoofdprobleem)

 

Een eetstoornis  (waaronder Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, Eetbuistoornis en enkele minder bekende eetstoornissen) is een ernstige en ingewikkelde psychiatrische ziekte. Kenmerkend voor eetstoornissen zijn de immens grote angst om dik te worden en het verstoorde eetgedrag.

 

Een eetstoornis ontwikkelt zich geleidelijk en op zo’n manier dat je uiteindelijk op meerdere vlakken vastloopt. De stoornis heeft namelijk ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen.

Als je een eetstoornis hebt, raden we je aan om gespecialiseerde hulp te zoeken. Dat kan eventueel ook betekenen dat je kiest voor een opname in een gespecialiseerde kliniek voor eetstoornissen. Het genezingsproces neemt vaak een lange periode in beslag, afhankelijk van de ernst en de duur van de eetstoornis.

 

Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen. Lees er hier meer over.

  1. Anorexia nervosa
  2. Boulimia nervosa
  3. Binge eating disorder (eetbuistoornis)
  4. Enkele minder bekende eetstoornissen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.