ANBN Gent

In de deelwerking Gent staan we met een enthousiast team van ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar om je te ontvangen tijdens vrije inloopmomenten en de maandelijkse praatgroep. Je kan bij ons ook een beperkt aantal boeken uitlenen en we kunnen samen met jou op zoek gaan naar een geschikte hulpverlener in de regio. We weten dat het een drempel kan zijn om langs te komen, maar geef het een kans. Er zijn geen verplichtingen, wel mogelijkheden.

Activiteiten
Inloopmomenten
Tweemaal per maand organiseren we een inloopmoment, waarop er steeds meerdere vrijwilligers aanwezig zijn. Je kan kiezen voor een individueel gesprek of om aan te sluiten bij de andere aanwezigen. We bieden een plek waar je je verhaal kwijt kan, gratis, vrijblijvend en anoniem. We merken dat de kracht van lotgenotencontact werkt, dat (h)erkenning veel kan betekenen en denken graag met je mee om inzicht te krijgen in jouw/jullie situatie en de weg naar herstel.
Je hoeft je niet op voorhand in te schrijven, maar kan langskomen wanneer het je past. Als je op voorhand toch graag een mailtje stuurt of een vraag hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Praatgroep ‘Talking Thursdays’
Eén keer per maand organiseren we praatgroepen voor personen met een eetstoornis. Zowel mensen in opname als ook daarbuiten, kunnen deelnemen. Eén groep gaat door in real life, de andere online. Deze groepen hebben een vaste structuur: er is een begin- en einduur en er wordt gewerkt aan de hand van thema’s. Om de sfeer zo rustig en veilig mogelijk te houden, kunnen er maximaal zeven mensen deelnemen. Deze deelname is gratis, maar we vragen wel om je vooraf in te schrijven. We gaan graag samen met jullie aan de slag!
Info voor deelnemers
Bekijk hier de data

Praktische info
Inloopmomenten
Wanneer
: elke eerste zaterdag (15u-18u) en elke derde dinsdag (16u-19u) van de maand 
Wie: personen met een eetstoornis en hun naasten, andere betrokkenen
Kostprijs: gratis 
Waar: het gebouw van Tejo Gent, Nieuwland 65, 9000 Gent
Contact: gent@anbn.be
Volg ons op Facebook en Instagram (@gent_anbn)

Praatgroep ‘Talking Thursdays’ – in real life
Wanneer
: elke derde donderdag van de maand (19u30-21u30)
Wie: personen met een eetstoornis
Kostprijs: gratis
Waar: afdeling eetstoornissen UZ Gent, C. Heymanslaan 10, 9000 Gent (ingang 17, route 1700)
Info en inschrijven: praatgroepgent@anbn.be

Praatgroep ‘Talking Thursdays’ – online
Wanneer: in principe elke derde donderdag van de maand (19u30-21u30)
Wie: personen met een eetstoornis
Kostprijs: gratis
Waar: Online, Zoom
Info en inschrijven: praatgroepgent@anbn.be

Wie zijn wij?
De inloopmomenten worden georganiseerd door een team van ervaringsdeskundige vrijwilligers. Zij wisselen elkaar af, zodat er steeds twee à drie vrijwilligers aanwezig zijn om je te ontvangen.

De praatgroep wordt begeleid door vier vaste vrijwilligers: Bo, Fien, Mona en Sophy.

Bo
Hey, Ik ben 25 jaar en werk momenteel als psychologe met jongeren. Op mijn 14de ontwikkelde ik anorexia en werd hetzelfde jaar vier maanden opgenomen op de dienst eetstoornissen. Daar leerde ik mensen kennen die met hetzelfde worstelden, wat voor mij heel helpend was omdat ik me erg eenzaam voelde met mijn gedachten. Daarom wou ik die ervaring met lotgenotencontact graag inzetten bij ANBN. Ik ben er vrijwilliger sinds eind 2017 en begeleid mee de inloopmomenten en de praatgroep.

Fien
Hi, ik ben 33 jaar. Op m’n 16de heb ik anorexia ontwikkeld, dat de +/- tien jaren erna is geëvolueerd naar boulimia en binge eating. Toen ik 27 was heb ik mijn man ontmoet, die ook ervaring had met eetstoornissen. Daardoor heb ik beseft hoeveel ik zelf heb gehad aan het praten met lotgenoten. Bijna vier jaar terug ben ik hersteld en heb ik beslist om mijn ervaringen in iets positiefs om te zetten via ANBN.

Mona
Hoi, ik ben 24 jaar oud en ben psychologe van opleiding. Mijn hele middelbareschooltijd (ongeveer sinds mijn 12de tot en met mijn 19de levensjaar) worstelde ik met een eetstoornis, voornamelijk boulimia nervosa. Ik merkte tijdens mijn herstel hoezeer ik geholpen werd door verhalen van lotgenoten via sociale media. Dit zette mij aan om mijn worstel-traject om te zetten in iets positiefs: andere mensen die de strijd aangaan met hun eetstoornis helpen en steunen in hun traject en vooral: hun laten weten dat ze niet alleen zijn. Ik ben nu ongeveer vier jaar vrijwilliger bij ANBN en ben aanwezig bij de inloopmomenten en de praatgroep.

Sophy
Hoi Ik ben 35 jaar. Zelf heb ik ervaring met anorexia nervosa en boulimia nervosa. Al in de lagere school ontwikkelde mijn eetstoornis zich en deze bleef tot mijn 17de erg aanwezig. Omdat het al die tijd heeft gehad om zich tot in het diepste van mijn zijn te verankeren, heb ik ook een lange tijd nodig gehad om dit uit mijn systeem te krijgen. Ik geloof heel erg in de kracht van lotgenotencontact en in het delen en informeren over eetstoornissen. De herkenning en erkenning die mensen bij elkaar vinden is zo mooi om steeds te mogen zien. Ook ik wil mijn moeilijke tijd en ervaringen omzetten in iets positiefs en ondersteunend. Ik ben vrijwilliger bij ANBN Gent sinds 2016. Ik begeleid mee de praatgroep en de inloopmomenten. Het is zo belangrijk dat waar je ook mee zit, je er niet alleen blijft mee worstelen. Ik ga graag mee samen op pad met jou.

Herstellen van een eetstoornis is een uitdaging. Een struggle die zo veel energie en kracht van je vraagt dat het soms onmogelijk lijkt. Een confrontatie die je elke dag opnieuw moet aangaan en waar op het eerste gezicht geen einde aan lijkt te komen. Maar het is mogelijk, je bent niet alleen! Die eerste stap zetten. Hulp vragen. Praten. Het vraagt zo ontzettend veel moed en kracht. We gaan samen op pad!

Wil je graag al even kijken waar onze inloopmomenten doorgaan? Dat kan hier!