“Vrijwilliger in de kijker (3)”

Person

"Ik heb ANBN leren kennen als een warme, huiselijke plek."

Een goed half jaar geleden kon ik enkel maar dromen van een plek als ANBN. Vandaag sta ik tegenover mensen en mag ik delen, luisteren, een steun zijn,…


Mensen die, net als ik destijds, het héél moeilijk hebben, met kwetsuren rondlopen die hen een eetstoornis injagen. Of ik mag spreken met hun familie en vrienden, die zich zorgen maken om de gezondheid en het welzijn van hun zoon/dochter, vriend/vriendin. Of ik deel mijn ervaringen met geïnteresseerden, mensen die oprecht willen begrijpen wat dat nu juist is; “een eetstoornis”.


Ik heb ANBN leren kennen als een warme, huiselijke plek. Waar je gewoon mag “zijn”, niets moet en veel mag. Een open ruimte om te leren meer jezelf zijn. Zachtmoedige mensen die aanwezig zijn en ondersteuning bieden met hart en ziel, vanuit de kern, vanuit eigen ervaring. Waar ik kennis maakte met vele lotgenoten die eigenlijk amper een woord nodig hebben om te verstaan wat je bezighoudt of hoe je je voelt.


En dit alles trekt zich door in het vrijwilligerswerk dat ik mag doen bij ANBN. Ik vind het geweldig dit team te mogen aanvullen. Het biedt me kansen om te groeien als persoon, om uitdagingen aan te gaan, om nieuwe mensen te leren kennen.


Een eetstoornis is een verschrikkelijke en hardnekkige aandoening die vaak ook sterk ingrijpt op de omgeving. DE oplossing bestaat niet. Herstellen is een lang proces. En de sleutel daartoe is vaak niet enkel “het eten” maar vooral vertrouwen, zelfwaardering, het kweken van een zekere “je m’en fous”-kracht, warme vriendschappen en familieleden, erkenning, durven springen, loslaten,…


Mijn grootste wens en diepgewortelde verlangen is de eetstoornis er met haar én wortel uit te krijgen. Er wordt mij verteld dat dit mogelijk is. Mede door ANBN ben ik hier meer in gaan geloven, want er lopen nu éénmaal vele levende bewijzen rond! Ik wil die hoop samen koesteren.


Kom thuis lieve vlinder. Kom thuis en wees welkom. Je hoeft je voeten niet eens te vegen, je bent welkom gewoon zoals je bent, zoals je komt. Wees welkom en voel je thuis. Als zachte dekens om je heen en drinkbare troost. Wees niet bang. Adem en vertrouw. Huil en zet je neer. Het kan en het mag. Neem een bad in je hart en droog je lichaam af met roze handdoeken. Laat weemoed schijnen als de zon op je huid, maar laat ze niet te diep dringen. Wees welkom lieve vlinder. Welkom thuis.